BROWAR AMBER
1.Historia firmy
Niedaleko Gdańska, na malowniczych wzgórzach rozciągających się nad Radunią, znajduje się jeden z najmłodszych polskich browarów. Powstał w 1994 roku i należy w całości do polskiej rodziny. W ciągu 5 pierwszych lat sprzedaż osiągnęła 100 tysięcy hektolitrów piwa a w 2005: 150 tysięcy.
Co wyróżnia Browar Amber – resume :
1) Tradycyjna Metoda Warzenia Piwa. W przeciwieństwie do dużych browarów stosujących metodę warzenia „high gravity” ( koncentrat ), w Browarze Amber każdy gatunek piwa warzy się osobno;
2) Najnowocześniejsze Wyposażenie ( kupowane bezpośrednio od najlepszych, światowych producentów );
.3). Produkuje piwo wyłącznie z najlepszych jakościowo składników, bez żadnych domieszek „ekonomicznych” i polepszaczy ;
3) Piwo rozlewane jest do opakowań typu keg (piwo beczkowe) stosując metodę sterylnego rozlewu bez pasteryzacji, przez co ponad 200 składników pozostaje w piwie gwarantując pełnię smaku i głębię zapachu. Tę sama metodę zastosowano w butelkowaniu piwa Żywe.
4) Browar korzysta z własnych odwiertów ( od 70 do 90 metrów głębokości ) wody o najlepszej do produkcji piwa składzie ;
MARKI : Żywe i Koźlak
Piwo Żywe
to najpopularniejsze w Polsce piwo naturalne = niepasteryzowane i niezawierające konserwantów (lider kategorii). Żywe ma pierwszą i jedyną w kategorii piwo rekomendację organizacji Slow Food oraz pierwszy znak „Poznaj Dobrą Żywność” w kategorii PIWO.
Piwo Koźlak
to regionalne, rubinowe piwo typu Koźlak ( pomorska wersja ) o wyjątkowych (bezkonkurencyjnych) walorach smakowych, dla prawdziwych koneserów. Kożlak został Piwem Roku 2004 zwyciężając wszystkie produkowane w Polsce piwa. Jest drugim, po piwie Żywe, piwem posiadającym znak „Poznaj Dobrą Żywność”
Inne rodzaje i marki piwa :
- lager 14,5% ekstraktu: Amber Mocny Red
- pils 11% ekstraktu: Amber Classic Pils
- Premium pils: 12,5% ekstraktu: Zloty Lew, Kopernik
- light beer 10,1 % ekstraktu: Berg, Hanza, Gryf